Home » WordPress website sneller maken

WordPress website sneller maken: 21 tips voor een laadtijd van <2 seconden

Een WordPress website sneller maken is een essentiële vaardigheid die je zou moeten leren. Waarom? Omdat de snelheid van je website invloed heeft op de gebruikerservaring van je website, het aantal page views, de hoogte van de bounce rate en dus het aantal conversies. Snelheid optimaliseren is een must voor een succesvolle website.

Gelukkig zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen om WordPress sneller te maken. Ben jij klaar met je trage website? lees dan verder.

In dit artikel ga je leren hoe je jouw eigen WordPress website een stuk sneller maakt dan hij nu is.

WordPress website sneller maken - Snelheid optimaliseren en pagespeed score GTmetrix 100%

* Geüpdatet op 19-04-2020.

WordPress website sneller maken, waarom is het belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom de snelheid van de WordPress site belangrijk is, namelijk:

A. Snelheid is een ranking factor van zoekmachines wordpress website sneller maken

Zoekmachines als Google en Bing ranken websites die sneller laden hoger dan websites die traag zijn.

En dat is ook niet zo gek. Hun doel is namelijk de zoekresultaten te laten zien die de beste gebruikerservaring bieden en Google’s onderzoek “speed matters” toont aan dat snellere websites blije bezoekers oplevert.

Trage websites hebben een hogere bounce rate. Daarmee wordt het percentage bezoekers van je website bedoelt dat direct weer vertrekt. Duurt een pagina van je website te lang met laden, dan klikt iemand snel op de vorige knop om terug naar Google te gaan.

En als dit gebeurt, dan registreert Google dat en zal je website lager ranken, omdat hij dit beschouwd als signaal dat de pagina niet waardevol genoeg is of geen goede gebruikerservaring.

In 2019 is 52% van al het internetverkeer wereldwijd via mobiele telefoons. Google vindt dat je website een mobile first strategie zou moeten hebben. Mobiel internet is vaag trager dan internet via je desktop, dus daarmee is het nog belangrijker om je website sneller te maken.

B. Langzame websites verliezen bezoekers

Wij mensen zijn ongeduldige wezens. Deze beweringen worden bevestigd door de volgende artikelen:

 • “Jij hebt nu een kortere aandachtsspanne dan een goudvis” is de titel van een artikel gepubliceerd in Time Magazine. Volgens een studie van Microsoft is onze aandachtsspanne tussen 2000 en 2016 gedaald van 12 naar 8 seconden.
 • Uit onderzoek blijkt dat 47% van de consumenten verwacht dat een webpagina in 2 seconden of minder laadt.
 • 40% van de mensen verlaat je website als het langer dan 3 seconden duurt voordat je webpagina geladen is.
 • 79% van de online shoppers zal, wanneer ontevreden over de snelheid van je webshop, waarschijnlijk niet nog eens bij je kopen.
 • En ook bij de mobiele gebruikers (inmiddels een grotere groep dan desktop) loopt de bounce-rate hard op als bezoekers moeten wachten:
webpagina laadtijd snelheid bouncerate mobile statistieken

Hoe test je de snelheid van je website? wordpress website sneller maken

Om te weten of je snelheid optimalisatie van je WordPress website effect heeft, moet je de laadtijd wel kunnen meten. De snelheid zal per pagina wat verschillen, afhankelijk van de grootte van de pagina, het aantal requests en het type content (statisch/dynamisch).

De homepagina van je website is vaak het ijkpunt om de website snelheid te testen. Er zijn verschillende tools om de snelheid van je WordPress site te testen. De meest bekende zijn:

1. GTmetrix: heeft de meest uitgebreide aanbevelingen om je WordPress website sneller te maken. Het geeft je Pagespeed score aan met aanbevelingen, bijvoorbeeld welke afbeeldingen je moet optimaliseren, het gebruik van een CDN in de Yslow tab en welke plugins lang duren om te laden in de Waterfall tab.

Mijn GTmetrix rapport:

2. Pingdom Tools: Meest accurate tool voor het het meten van de laadtijd.

Mijn Pingdom rapport:

Pingdom rapport WordPress website snelheid optimalisatie

3. Pagespeed insights: toont je eigenlijk geen laadtijd, maar wel aanbevelingen om je website sneller te maken.

Mijn Pagespeed insights rapport:

Google Pagespeed Insights optimalisatie rapport

21 tips om je WordPress website sneller te maken

Oké, dan is het nu tijd om aan de slag te gaan! Hier zijn 20 manieren om jouw WordPress website sneller te maken:

21 Tips om jouw WordPress website sneller te maken! Click to Tweet

1. Kies een betere WordPress hosting provider

De twee allerbelangrijkste manieren om je WordPress website sneller te maken, en dan bedoel ik echt significant sneller, is 1) investeren in een goede WordPress hosting provider en 2) het gebruik van een caching plugin (stap 5). En de keuze van een kwalitatief goede hosting is de meest basic stap.

Zeker, er zijn zat webhosts die goedkoop zijn, maar houd er rekening mee dat je dan meestal krijgt waarvoor je betaalt. En aangezien we eerder hebben gezien hoe belangrijk snelheid is, is je hosting nu net iets waar je niet te veel op moet willen besparen.

Wat betekent dit?

Ben je een beetje technisch dan is het verstandig om shared hosting te vermijden. Met shared hosting deel je de server met vele andere mensen en hun websites. Het is daardoor vaak goedkoop, maar problemen bij de buren of pieken in verkeer kunnen jouw website trager maken. Een VPS (virtual private server) kan dan een uitkomst voor je zijn. Wel iets duurder, maar je deelt je server niet.

Een andere goede optie is een kwalitatieve Managed WordPress hosting. Managed WordPress hosting betekent dat je website op een server draait die speciaal geoptimaliseerd zijn voor WordPress websites, zodat jij je niet hoeft bezig te houden met het technische gedeelte van het hebben van een website. En gelukkig worden Managed WordPress hosting pakketten steeds goedkoper.

Wij gebruiken de Managed WordPress hosting van SiteGround, de hosting provider die Yoast ook gebruikt en wordt aanbevolen door WordPress.org.

2. Update PHP versie naar 7+

Het updaten van je PHP versie is simpel en kan je WordPress website 2-3x sneller maken!

PHP versie updaten en snelheid in WordPress

Nieuwe PHP versies worden niet zonder reden uitgebracht en verbeteren je website en zorgen vaak voor meer specificaties en snelheid.

En toch gebruiken de meeste WordPress gebruikers verouderde PHP versies.

PHP versie WordPress gebruikers statistieken.
Bron: https://wordpress.org/about/stats/

Waarom? Omdat veel hosting providers dit niet automatisch voor je doen. Een goede hosting provider zal jou laten weten als je PHP versie verouderd is en biedt automatische updates aan, die ze van tevoren aankondigt.

Je kunt ook je PHP versie zelf updaten. Veel hosting providers hebben wel een blog bericht over hoe je dit doet bij hen.

Stap 1: Check je huidige PHP versie in WordPress door de Display PHP Version te installeren.

Welke PHP versie heb ik in WordPress?

stap 2: Bekijk met de PHP Compatibility Checker of je WordPress theme en plugins geschikt zijn voor een update naar versie 7. Indien alles op groen licht staat, dan kun je gaan updaten.

Stap 3: Upgrade je PHP door in te loggen bij je webhosting provider. Bij veel webhosts log je in bij DirectAdmin en kies je vervolgens Select PHP version.

PHP versie updaten via DirectAdmin

* Let op: sommige oude code (en oude WordPress versies) ondersteunen de nieuwe PHP versies niet en dit kan je website onwerkzaam maken. Maak altijd eerst een backup van je huidige WordPress installatie en update je theme, plugins en WordPress zelf naar de laatste versies (en draai de PHP compatibility checker).

Dat brengt ons gelijk bij stap 3 van je WordPress website sneller maken.

3. Houd WordPress (en componenten) up to date

Net zoals het up to date houden van je PHP versie, is het voor het sneller maken van je WordPress website belangrijk om WordPress zelf ook up to date te houden.

Nieuwe versies van WordPress geven je meer functies, bug fixes en optimalisaties en zorgen ervoor je website niet traag wordt.

Als er een nieuwe WordPress versie is krijg je een melding in je Dashboard en kun je deze met een muisklik updaten. Verstandig is het om vooraf even een backup te maken.

Behalve WordPress zelf zul voor de beste prestaties ook je theme en plugins up to date moeten houden. Bovendien kunnen verouderde plugins een veiligheidsrisico met zich meebrengen.

4. Maak je WordPress website sneller met een ‘light-weight’ theme

WordPress themes met veel dynamische elementen (zoals slideshows, social media buttons, widgets etc.) kunnen een lust zijn voor het oog. Maar bedenk wel, hoe meer elementen en groter je webpagina’s daarmee zijn, des te groter de belasting van je webserver (lees trager je WordPress website is).

De beste optie is om een licht en snel WordPress theme te kiezen, met een strakke code en zonder te veel overbodige extra’s. Dat kan een van de gratis standaard WordPress themes zijn of als je meer functionaliteiten wilt dan kun je kijken naar themes als Astra of GeneratePress, die rekening houden met snelheid.

5. Installeer een WordPress caching plugin

Naast het kiezen van een goede WordPress hosting is het installeren van een caching plugin super belangrijk voor het sneller maken van je WordPress website.

WordPress maakt dynamisch een HTML versie van je webpagina, iedere keer als een bezoeker een verzoek doet om de pagina te zien.

Deze handeling keer op keer uitvoeren, zorgt ervoor dat de webpagina minder snel laadt. Zou het niet handiger zijn als je al een HTML versie achter de hand hebt om direct te kunnen laten zien als een bezoeker een webpagina bezoekt?

Dit is precies wat page caching doet en een van de belangrijkste elementen om je WordPress website sneller te maken. Nu is het best een complexe taak om caching regels aan je website toe te voegen. Gelukkig heb je daar plugins voor.

WP Rocket is de beste en meest krachtige caching plugin met de meeste features, als je €44 per jaar hebt. WP Fastest Cache is een goed gratis alternatief. Als je net als wij SiteGround als hosting hebt, dan kun je SG Optimizer plugin gebruiken, die maar weinig onder doet aan WP Rocket.

De reden waarom we WP Rocket adviseren, als je het budget hebt, is omdat deze zoveel functionaliteiten heeft dat het 7 andere plugins kan vervangen, omdat deze allemaal in deze ene plugin zitten. Kies je voor een andere dan zou je moeten kijken welke functies de plugin wel in niet heeft en de volgende plugins installeren:

 • Database opruimen (onderdeel van WP Rocket; alternatief: WP-Optimize) -> Handleiding stap 6.
 • Heartbeat control (onderdeel van WP Rocket; alternatief: Heartbeat Control) -> Handleiding stap 7.
 • Lazy Load afbeeldingen/video’s (onderdeel van WP Rocket; alternatief Rocket Lazy Load en WP YouTube Lyte -> Handleiding stap 8.4 en 9.
 • Host Google Fonts lokaal (onderdeel van WP Rocket; alternatief: OMGF) -> Handleiding stap 20.1.
 • Host Google Analytics lokaal (onderdeel van WP Rocket; alternatief: CAOS) -> Handleiding stap 20.2.
 • Gebruik een CDN (onderdeel van WP Rocket; ook mogelijk bij WP Fastest Cache; alternatief: CDN Enabeler) -> Handleiding stap 12.

Er zijn ongetwijfeld mensen die alternatieve caching plugins kennen, zoals W3 Total Cache en WP Super Cache, welke ook prima opties zijn. WP Rocket en WP Fastest Cache zijn echter eenvoudiger te configureren.

6. Schoon je WordPress database op

Overbodige data in je database opschonen houd het klein en zorgt ervoor dat je backups minder ruimte innemen. Met het opruimen van je database verwijder je de spamfolder, leeg je de prullenbak, trackbacks, pingbacks, overbodige datatabellen, restbestanden van oude plugins en themes en mogelijk honderden revisies van je posts en pagina’s die zich hebben verzameld, omdat WordPress ze automatisch opslaat. Als deze rommelbestanden zorgen ervoor dat je website trager wordt. Het opschonen ervan verkleint de grootte van je database en web bestanden en zorgt er dus voor dat je WordPress website sneller wordt.

Als je WP Rocket gebruikt, kun je dit doen in het Database onderdeel:

WP Rocket wordpress database opschonen

Gebruik je WP Rocket niet, dan kun je dit doen met de gratis WP Optimize plugin:

WP Optimize Database

7. Heartbeat control

De WordPress Heartbeat API slurpt server resources op door real time plugin notificaties, de creatie van auto-save en revisies en meldingen dat andere auteurs aan een post werken. Dit genereert iedere 15-30 seconde een server request, wat nadelig is voor de snelheid van je WordPress website. Gelukkig kun je er zelf controle over nemen deze activiteit verminderen of uitzetten.

Gebruik je WP Rocket dat kun je dit uitschakelen onder het kopje Heartbeat.

Heartbeat control wordpress

Gebruik je geen WP Rocket, dan kun je de plugin Heartbeat Control gebruiken.

8. Optimaliseer afbeeldingen voor snelheid

Een veelal over het hoofd geziene manier om je WordPress website aanzienlijk sneller te maken is het optimaliseren van de afbeeldingen die je gebruikt op je website. De 3 belangrijkste methoden worden genoemd, en dit zijn ook de punten waar GTmetrix je op afrekent als je het niet goed doet.

8.1 Gebruik geschaalde afbeeldingen

Een heel simpele methode om je website sneller te maken is door geschaalde afbeeldingen te gebruiken. Veel mensen laden te grote afbeelding in hun WordPress website in, d.w.z. in pixels is de lengte x breedte te groot. WordPress zal vervolgens de afbeelding passend maken door hem kleiner weer te geven. Dit is zonde, want de afbeelding is wel groter en zwaarder om te laden en kost je dus snelheid.

Beter is dus om de afbeeldingen vóórdat je ze upload in de juiste dimensies (lengte [px] x breedte [px]) op te slaan, zodat je geüploade afbeeldingen nooit te groot zijn. Voor één afbeelding ga je het verschil misschien niet merken, maar als je tientallen of honderden afbeeldingen hebt, dan leidt dit zeker tot een tragere website.

Gelukkig is er een handige methode om de verkeerd geschaalde afbeeldingen op te sporen. Laat je website scannen door GTmetrix en deze zal je aangeven welke afbeeldingen verkeerde afmetingen hebben en geeft je van deze afbeeldingen een geoptimaliseerde afbeelding!

Geschaalde afbeeldingen GTmetrix

WordPress heeft ook een functie op te schalen. Deze kun je beter niet gebruiken, want hij verkleint dan de weergegeven afbeelding op de pagina (maar niet de afbeelding zelf die je hebt geüpload). De beste methode is dus om de afbeelding te verkleinen in het juiste formaat voordat je deze upload.

8.2 Specificeer de afmetingen van de afbeeldingen

Wordpress-afbeelding-optimaliseren-snelheid-schalen

Met specificeer de afmetingen van de afbeeldingen wordt bedoelt om in je HTML of CSS aan te geven wat de lengte en breedte van de afbeelding moet zijn op de pagina. Vaak gebeurt dit automatisch in WordPress als je de volledige grootte van de afbeelding gebruikt. Als je een afbeelding upload in je pagina kun je rechts deze afmetingen zien/invullen.

8.3 Comprimeer afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies

Een derde mogelijkheid om je afbeeldingen te optimaliseren voor snelheid is ze te comprimeren. De afbeeldingen worden dan zonder kwaliteit verlies en met behoud van de afmetingen als het ware samengeperst tot kleinere bestanden. Kleinere bestanden zijn sneller te laden en dus laadt je website sneller.

Je kunt dit zelf doen in bijvoorbeeld Photoshop, maar er zijn ook gratis WordPress plugins, zoals Imagify, Shortpixel en Smush die de afbeeldingen stuk voor stuk afgaan en kunnen comprimeren. Als je een van deze plugins geïnstalleerd hebt, kun je ook instellen dat ze dit automatisch doen als je een afbeelding upload, wel zo makkelijk.

8.4 Lazy load afbeeldingen

Lazy loading is een techniek die het laden van niet kritieke elementen tijdens het laden van de pagina uitstelt. In plaats daarvan worden deze elementen pas geladen wanneer ze nodig zijn. En wat afbeeldingen betreft worden met niet kritieke afbeeldingen vaak afbeeldingen bedoelt die niet in beeld (off-screen) zijn.

Kortom, de afbeeldingen worden pas geladen op het moment dat als iemand door je pagina heen scrolt en de afbeelding daadwerkelijk in beeld komt (dus als de afbeelding nodig is). Dit kan je WordPress website sneller maken.

Als je WP Rocket gebruikt kun je dit binnen deze plugin inschakelen. Gebruik je dit niet en wil je wil wel op je website gebruiken, dan kun je Om dit op jouw website mogelijk te maken kun je gebruik maken van de Rocket Lazy Load plugin of de eerder genoemde Smush plugin.

9. Host geen video’s op je website & Lazy load video’s

Zojuist hebben we de afbeeldingen geoptimaliseerd voor snelheid, maar in het onder media heb je natuurlijk ook de video’s. Hoewel het mogelijk is om video’s te uploaden naar je WordPress website en ze te laten draaien op je eigen webhost is dit niet de meest verstandige keuze.

YouTube video insluiten WordPress

Het afspelen van video’s gehosten op je website kost ten eerste veel bandbreedte en sommige webhosts hebben een bandbreedte limiet. Ten tweede wordt je website met video’s een stuk groter en ook de backups.

Bovendien zijn er tal van supersnelle gratis video hosts die deze taak hoogstwaarschijnlijk een stuk beter zullen doen dan jouw webhost. En met het super simpele blok “insluiten” kun je heel eenvoudig video’s van Youtube en Vimeo etc. insluiten en weer laten geven op je website, zonder dat deze jouw webhost belast.

Net als afbeeldingen in stap 8, kun je ook video’s Lazy loaden. In WP Rocket kun je van deze functie gebruik maken. Als alternatief kun je gratis Rocket Lazy Load en WP YouTube Lyte gebruiken.

10. Gebruik een CDN (of niet)

De locatie van je webhost is een belangrijke factor voor de laadtijd van jouw WordPress website. Het komt er simpel gezegd op neer dat hoe langer de afstand tussen een computer en de webserver die de website host, des te langer de weg de data moet afleggen en dus hoe langer het duurt voor het laden van je website.

Als jouw website gehost is in Nederland, dan zal het voor een het laden van jouw website voor een Amerikaan langer duren dan voor een Nederlander.

Heb jij een website die bedoeld is voor een wereldwijd publiek dan kun jij je WordPress website sneller maken door gebruikt te maken van een CDN. Een CDN bewaart een kopie van jouw website bij verschillende datacenters in de wereld en levert de kopie die het meest dichtbij de locatie van de bezoeker is. Zo is je website snel voor bezoekers over de gehele wereld.

CDN - Content Delivery Network
Bron: Wikipedia.nl

Bekende voorbeelden van CDN’s zijn Cloudflare (gratis plan mogelijk) en Stackpath. Je kun een account maken, je website toevoegen en ook via een van de caching plugins aan je website koppelen.

Is jouw website alleen bedoeld voor Nederlands publiek, en je webhost is al in Nederland gelokaliseerd, dan raden wij gebruik van een CDN niet per se aan. Sterker nog, onze snelheid testresultaten zijn met gebruik van Cloudflare trager dan zonder. Voor internationale websites is het wel interessant.

11. Verminder het aantal server requests

Iedere keer als je browser een bepaalde bron nodig heeft van je server doet deze een server request. Dit kan bijvoorbeeld een script, een stylesheet (CSS) of een afbeelding zijn.

Hoe groter het aantal server requests is dat nodig is om jouw pagina te laden in de browser, des te langer de laadtijd van die pagina zal zijn. Hieronder zijn een aantal punten die je kunt toepassen om het aantal server requests te verminderen:

 • Voeg HTML, Javascript en CSS bestanden samen (handleiding stap 11)
 • Deïnstalleer WordPress plugins die onnodig zijn, vooral degenen die je website traag maken (handleiding stap 15)
 • Deactiveer WordPress plugins die je niet continu gebruikt
 • Verminder de hoeveelheid afbeeldingen en andere elementen op je pagina
 • Gebruik Lazy loading voor afbeeldingen om de server request uit te stellen tot deze daadwerkelijk nodig is, als de afbeelding in beeld komt (handleiding stap 8.4)
 • Verminder het aantal posts die je op een pagina toont (Instellingen -> Lezen)
 • Toon samenvattingen in plaats van volledige blogposts op je archief pagina’s (Instellingen -> Lezen)
 • Verminder het aantal externe scripts, zoals Google Fonts (handleiding stap 20)

Je kunt de al eerder genoemde tools GTmetrix en Pingdom gebruiken om inzicht te krijgen in het aantal server request er gedaan worden om jouw website te laden, welke dat zijn en dus ook hoe je dit kunt aanpakken om je WordPress website sneller te maken. We gaan hier nog verder op in in de komende stappen.

12. Voeg HTML, Javascript en CSS bestanden samen

Zoals hiervoor besproken moet je om je WordPress website sneller te maken het aantal server requests zo klein mogelijk maken. Je kunt dit onder andere doen door verschillende HTML, Javascript en CSS bestanden samen te voegen tot één bestand. Daardaar hoeft er niet voor elk afzonderlijk bestand een server request plaats te vinden. Het samengestelde bestand is wel groter, maar een enkel bestand dat gedownload moet worden gaat sneller dan alle afzonderlijke bestanden, zeker als dit niet tegelijkertijd kan.

Je kunt dit doen in de WP Rocket of WP fastest Cache plugins. Een andere goede plugin voor deze actie is Autoptimize.

13. Minify CSS en JS files

Als je je WordPress website laat scannen door GTmetrix dan krijg je waarschijnlijk wel de mededeling over minimaliseren van je CSS en JS bestanden. In de stap hiervoor hebben we de bestanden samengevoegd, maar je kunt ook de grootte van deze bestanden minimaliseren.

Vaak zijn deze bestanden met overzichtelijke code opgemaakt door de ontwikkelaar van je theme. Voor browsers is dit niet belangrijk, want het gaat om deze om de inhoud van de code. Alle overbodige ruimte zou dus wegkunnen, waardoor het bestand kleiner wordt en waardoor je WordPress website sneller laadt.

Minify CSS
Minify CSS

Voor developers geeft Google op deze pagina aan hoe je dit doet. Voor de rest, is het gelukkig ook met een paar klikken te realiseren met de WP Rocket, WP fastest Cache en Autoptimize plugins.

14. Zet Gzip compressie aan

Je kent waarschijnlijk het Zip bestand wel, een gecomprimeerd bestand dat een of meerdere bestanden bevat. De grootte van een zip bestand is kleiner dan de losse bestanden samen en dat bespaard schijfruimte. Je verwacht het misschien niet, maar dit is ook mogelijk voor je website. WordPress bestaat namelijk gewoon uit een hoop bestanden en website bestanden zijn perfect voor compressie. Dat maakt ze kleiner en dus sneller om te downloaden.

Veel hosting providers ondersteunen Gzip compressie op server niveau, zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen. Bekijk dit op de website of bespreek dit met de klantenservice van je hosting provider. Als dit voor jou niet het geval is, dan kun je het zelf ook eenvoudig inschakelen door gebruik te maken van een caching plugin, dit dat automatisch voor je doet. Een andere optie is om de volgende code aan het .htaccess bestand in je root directory toe te voegen via FTP of de file manager van je hosting.

<IfModule mod_deflate.c>
# Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
</IfModule>

Het maakt weinig uit of je het boven “# BEGIN WordPress” of “onder # END WordPress” plaatst. Controleer daarna hier of het werkt. Meer informatie over hoe Gzip werkt kun je in dit artikel vinden.

15. Verwijder of deactiveer overbodige plugins

Verwijder alle plugins die je niet gebruikt. De meeste beginners met WordPress hebben de neiging om los te gaan met het installeren van WordPress plugins om extra functionaliteiten en layout opties toe te voegen aan hun website. Bedenk goed wat je daadwerkelijk echt nodig hebt. Plugins die je niet gebruikt, maar wel geïnstalleerd zijn voegen veel rommel toe aan je website bestanden. Daarnaast worden je backup bestanden groter en vraagt het meer van je server om de backups te maken. Kortom: verwijder de plugins die je niet gebruikt om je WordPress website sneller en lichter te maken.

16. Schakel alle onnodige WordPress functies uit

Je kunt je haast niet voorstellen hoeveel (overbodige) extra’s WordPress standaard heeft. Clearfy laat je instellingen die veel CPU kosten en je website trager maken uitzetten. Scroll door alle instellingen heen en zet uit wat je niet gebruikt. Zo kun je met een paar muisklikken bijvoorbeeld onnodige scripts verwijderen en WordPress widgets uitschakelen die je niet gebruikt.

Clearfy WordPress onnodige scripts uitschakelen
Clearfy WordPress onnodige Widgets uitzetten

17. Zet hotlinking uit

Als je kwalitatief goede content produceert, kan het voorkomen dat er mensen zullen zijn die dat stelen, zo ook je afbeeldingen.

Bij hotlinking tonen andere websites jouw afbeeldingen op hun eigen site, maar ze doen dit door jouw afbeelding URL te gebruiken in plaats van de afbeeldingen op hun eigen website te uploaden. Zo kunnen ze jouw afbeeldingen tonen, terwijl ook nog eens jouw hosting server daarmee wordt belast. En dit zorgt er dus ook voor dat jouw website trager wordt.

Nu kun je deze hotlinks blokkeren door de volgende code aan je .htacces bestand toe te voegen.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?blogstartup.nl [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L] 

Vergeet niet blogstartup.nl te vervangen door jouw eigen domeinnaam!

18. Gebruik AMP (of niet)

Accelerated mobile pages (AMP) is een project van Google en Twitter gecreëerd om mobiele webpagina’s ultrasnel te maken. Het is in feite een kaalgestripte HTML versie van je website. Javascript is in principe niet toegestaan en je krijgt een gestroomlijnde CSS versie, dus de layout van je mobiele versie is dan ook anders dan de desktop versie. Het is ontworpen om zwaar gecached te zijn en het wordt rechtstreeks geladen van Google servers.

De resultaten van AMP zijn wat snelheid betreft zeer indrukwekkend. Iedereen dus over op AMP? Nou, dat niet per se… Het ligt aan het doel van je website. Uit onderzoek van Kinsta blijkt dat de veranderde layout van de kaalgestripte AMP versie van de website leidde tot een vermindering van mobiele leads van 59.09%!

Wil je toch gebruik maken van AMP in WordPress, dan kan dat met de AMP for WP plugin.

19. Gebruik HTTPS (SSL) en dus HTTP/2

HTTP is het protocol voor de communicatie tussen een webbrowser en de webserver. Vanaf 1997 was HTTP 1.1 de standaard. Sinds 2015 is er een nieuw protocol, namelijk HTTP/2. Dit nieuwe protocol is efficiënter in het verwerken van data tussen de browser en de server, onder andere omdat bij HTTP/2 meerdere verzoeken via één verbinding verzonden kunnen worden. Het gebruikt van HTTP/2 zal je WordPress website sneller maken dan HTTP 1.1 (HTTP/2 vs HTTP 1.1).

Moderne browsers accepteren HTTP/2 alleen als je een SSL certificaat installeert (HTTPS). Als jouw website nog steeds op HTTP draait, kun je hier lezen hoe je van HTTP naar HTTPS gaat.

20. Minimaliseer het aantal externe HTTP requests

Verschillende WordPress plugins en themes laden externe bestanden van andere websites. Voorbeelden hiervan zijn Google Fonts, Social share plugins, comment plugins, gravatars, Google Analytics etc.

Veel daarvan zijn geoptimaliseerd voor snelheid, maar soms kun je jouw WordPress website sneller maken als je ze lokaal via je eigen webhost laadt. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor Google Fonts en Google Analytics. We gaan je laten zien hoe.

20.1 Laad Google Fonts lokaal

Een manier om een externe request te verminderen is door geen gebruik te maken van Google Fonts. Een font is een lettertype. Vaak heb je bij het theme die je gebruikt systeemfonts welke lokaal vanuit je eigen website geladen worden. Gebruik je toch liever een Google Fonts voor je website, dan kun je de fonts lokaal laden met de gratis OMGF (Optimize My Google Fonts) plugin. Wil je liever geen plugin gebruiken, dan kun je ook een van de Google Fonts downloaden en via een online converter omzetten naar WOFF en WOFF2. Maak via FTP een map ‘fonts’ aan in wp-content/uploads en upload de font bestanden naar de map. Voeg het font via CSS toe aan je stylesheet.css. Meer informatie hierover kun je hier lezen.

20.2 Laad Google Analytics lokaal

Je kunt Google Analytics scripts lokaal laden met de WP Rocket plugin, of als alternatief kun je de CAOS (Complete Analytics Optimization Suite) plugin gebruiken.

WP Rocket Google Analytics lokaal laden

21. Zet pingbacks en trackbacks uit

Pingbacks en trackbacks zijn onderdelen van WordPress die je een seintje geven als je blog of pagina een links ontvangt. Dit is op zichzelf een nuttige functie, maar er zijn tools zoals Google Search Console die dit ook doen. Pingbacks en trackbacks vreten echter van jouw server resources en dat maakt je website trager.

Je kunt pingbacks en trackbacks uitzetten in WordPress bij Instellingen Discussie en dan vinkje voor ‘Sta linkmeldingen van andere blogs (pingbacks en trackbacks) op nieuwe berichten toe’ uitzetten.

Klaar om je WordPress website sneller te maken?

Snelheid optimaliseren van je WordPress website is een belangrijke factor in het succes van je website. Het zorgt voor een betere gebruikerservaring met een lagere bounce rate en meer conversies. Daarnaast is het een van de ranking factoren van Google en de andere zoekmachines.

De bovenstaande 21 stappen helpen jou met het versnellen van je WordPress site. De twee belangrijkste onderdelen voor snelheid zijn het investeren in een goede WordPress hosting en een goede caching plugin als WP Rocket of WP fastest cache. Moet je al deze 21 stappen toepassen? Nee niet per se. Kijk wat in jouw mogelijkheden ligt en pas toe wat jij wilt, alle stappen zullen een bijdrage leveren aan de snelheid, de ene meer dan de andere.

Als je nog geen blog of website hebt gemaakt, check dan eerst de handleiding: Hoe maak je een WordPress blog? Dit is een goede en uitgebreide bron aan informatie die jouw stap voor stap leert hoe jij in mum van tijd een succesvolle blog maakt.

Nu is het jouw beurt! Hoe snel maak jij jouw WordPress website?

21 manieren om jouw WordPress website sneller te maken Click to Tweet

De BlogStartup content is gratis. We verdienen een commissie als je een aankoop doet via sommige van onze links. Dit kost jou niets extra. Thanks voor de support!

Vergeet dit artikel niet te delen!

Scroll naar top